Norges geologiske undersøkelse (NGU) |
|
Service health Now: |
---|
Norges geologiske undersøkelse (NGU) (unverified)
Contact information:
Seksjon for geomatikk og IT
Norges geologiske undersøkelse (NGU)
Postal address:
Postboks 6315 Torgarden,
7491
Trondheim,
Norway
Email:
Phone: + 47 73 90 40 00
Karttjenesten viser utbredelsen av ulike sedimenter klassifisert etter kornstørrelse og dannelsesmåte, samt dagens sedimentasjonsmiljø og prosesser på havbunnen; Inkludert i karttjenesten er også bunntyper fra sjømåling og sediment mektighet. Bunnreflektivitetsdata fra målinger med flerstråleekkolodd gir informasjon om bunnens beskaffenhet (hardere eller mykere bunn). I tillegg viser karttjenesten navn på de største banker, dyp og sjøområder som ofte nevnes i forbindelse med marin kartlegging.
Marine bunnsedimenter WMS (MarinBunnsedimenterWMS)
Karttjenesten viser utbredelsen av ulike sedimenter klassifisert etter kornstørrelse og dannelsesmåte, samt dagens sedimentasjonsmiljø og prosesser på havbunnen; Inkludert i karttjenesten er også bunntyper fra sjømåling og sediment mektighet. Bunnreflektivitetsdata fra målinger med flerstråleekkolodd gir informasjon om bunnens beskaffenhet (hardere eller mykere bunn). I tillegg viser karttjenesten navn på de største banker, dyp og sjøområder som ofte nevnes i forbindelse med marin kartlegging.
Sedimentkornstørrelse (Sedimentkornstorrelse)
Kornstørrelsesfordeling av sedimenter i øverste del av havbunnen. Data fra detaljert, regional og storskala kartlegging
Bunnsedimenter (kornstørrelse) oversikt (Kornstorrelse_Ov)
Kartlaget viser kornstørrelsesfordelingen i sjøbunnssedimentenes øvre del (øverste ca.50 cm av sjøbunnen). Kornstørrelse som egenskap beskriver den prosentvise andelen av de forskjellige kornstørrelsesklassene i et sediment eller en løsmassetype. Kartene er digitalisert med tanke på presentasjon i målestokk 1:1 000 000 (oversiktskart)
Bunnsedimenter (kornstørrelse) regional (Kornstorrelse_Reg)
Kartlaget viser kornstørrelsesfordelingen i sjøbunnssedimentenes øvre del (øverste ca.10 cm av sjøbunnen). Kornstørrelse som egenskap beskriver den prosentvise andelen av de forskjellige kornstørrelsesklassene i et sediment eller en løsmassetype. Kartene er digitalisert med tanke på presentasjon i målestokk 1:100 000 (regional)
Bunnsedimenter (kornstørrelse) detaljert (Kornstorrelse_Det)
Kartlaget viser kornstørrelsesfordelingen i sjøbunnssedimentenes øvre del (øverste ca.10 cm av sjøbunnen). Kornstørrelse som egenskap beskriver den prosentvise andelen av de forskjellige kornstørrelsesklassene i et sediment eller en løsmassetype. Kartene er digitalisert med tanke på presentasjon i målestokk 1:20 000 - 1:150 000 (detaljert kartlegging)
Dekningskart - Kornstørrelse, detaljert (Det_kart_korn)
Kartlaget viser områder med detaljerte kornstørrelsedata.
Sedimentdannelse (Sedimentdannelse)
Overflatesedimenter på havbunnen klassifisert etter dannelsesmåte, også kalt'jordart'. Data fra detaljert, regional og storskala kartlegging
Bunnsedimenter (dannelse) oversikt (Sedimentdannelse_Ov)
Kartlaget viser bunnsedimenter i de øverste 1-2 m av havbunnen, klassifisert etter jordartstype. Jordart som egenskap beskriver løsmassenens dannelsesmåte. Dataene dekker deler av Norsk kontinentalsokkel i Norskehavet, Nordsjøen og i Skagerrak, og er digitalisert med tanke på presentasjon i målestokk 1:1 000 000 - 1:3 000 000 (oversiktskart).
Bunnsedimenter (dannelse) regional (Sedimentdannelse_Reg)
Kartlaget viser bunnsedimenter i de øverste 1-2 m av havbunnen, klassifisert etter jordartstype. Jordart som egenskap beskriver løsmassenens dannelsesmåte. Dataene dekker deler av Norsk kontinentalsokkel i Barentshavet, Norskehavet, Nordsjøen og i Skagerrak, og er digitalisert med tanke på presentasjon i målestokk 1:100 000 - 1:250 000 (regional kartlegging).
Bunnsedimenter (dannelse) detaljert (Sedimentdannelse_Det)
Kartlaget viser bunnsedimenter i de øverste 1-2 m av havbunnen, klassifisert etter jordartstype. Jordart som egenskap beskriver løsmassenens dannelsesmåte. Datasettet dekker kystnære områder der det er utført maringeologisk kartlegging i detaljert målestokk (M 1:10 000- 20 000).
Dekningskart - Dannelse, detaljert (Det_kart_dann)
Kartlaget viser områder med detaljerte sedimentkart (dannelse).
Sedimentasjonsmiljø (Sedimentasjonsmiljo)
Det dominerende sedimentasjonsmiljø i det kartlagte området. Tolkninger i detaljert og regional skala.
Sedimentasjonsmiljø regionalt (Sedimentasjonsmiljo_Reg)
Kartlaget gir en oversikt over dominerende sedimentasjonsmiljø i det kartlagte området. Dette er en tolkning av hvilke prosesser som virker på og nær havbunnen når det gjelder avsetning, transport og utvasking av sedimenter. Kartene er digitalisert med tanke på presentasjon i målestokk 1:100 000 (regional)
Sedimentasjonsmiljø detaljert (Sedimentasjonsmiljo_Det)
Kartlaget gir en oversikt over dominerende sedimentasjonsmiljø i det kartlagte området. Dette er en tolkning av hvilke prosesser som virker på og nær havbunnen når det gjelder avsetning, transport og utvasking av sedimenter. Kartene er digitalisert med tanke på presentasjon i målestokk 1:20 000 (detaljert)
Dekningskart - Sedimentasjonsmiljø, detaljert (Det_kart_sedmiljo)
Kartlaget viser områder med detaljerte sedimentasjonsmiljødata.
Bunnstrømmer (Bunnstrommer)
Hovedretninger av bunnstrømmer tolket på grunnlag av utbredelsesmønster av bunnsedimenter.
Bioklastiske sedimenter (Bioklastisk)
Utbredelsen av bioklastiske sedimenter som består av partikler dannet fra nedbryting av i hovedsak kalkholdige organismer. Data fra detaljert og regional kartlegging
Bioklastiske sedimenter, regional (Bioklastisk_Reg)
Kartlaget viser utbredelsen av bioklastiske sedimenter som består av partikler dannet fra nedbryting av i hovedsak kalkholdige organismer, og kan inneholde alle kornstørrelser fra leir til blokk. Kartlaget inneholder ingen informasjon om andelen av levende og døde organismer. Kartlagt i regional målestokk (M 1:100 000)
Bioklastiske sedimenter, detaljert (Bioklastisk_Det)
Kartlaget viser utbredelsen av bioklastiske sedimenter som består av partikler dannet fra nedbryting av i hovedsak kalkholdige organismer, og kan inneholde alle kornstørrelser fra leir til blokk. Kartlaget inneholder ingen informasjon om andelen av levende og døde organismer. Detaljert kartlegging (M 1:20 000)
Relativ bunnhardhet (Bunnreflektivitet)
Bunnreflektivitet (backscatter) målt med multistråleekkolodd. Styrken på det reflekterte lydsignalet fra multistråle-ekkolodd sier noe om havbunnens akustiske respons, og gir indikasjon om hvilke sedimenter er til stede. Kartlaget er sammensatt av data fra mange ulike måleoppdrag.
Relativ bunnhardhet, MS 500m (Bunnreflektivitet500)
Bunnreflektivitet målt med multistråleekkolodd, 500m grid (oversiktskart). Styrken på det reflekterte lydsignalet fra multistråle-ekkolodd sier noe om havbunnens akustiske respons, og gir indikasjon om hvilke sedimenter er til stede. Kartlaget er sammensatt av data fra mange ulike måleoppdrag.
Relativ bunnhardhet, MS 50m (Bunnreflektivitet50)
Bunnreflektivitet målt med multistråleekkolodd, 50m grid. Styrken på det reflekterte lydsignalet fra multistråle-ekkolodd sier noe om havbunnens akustiske respons, og gir indikasjon om hvilke sedimenter er til stede. Kartlaget er sammensatt av data fra mange ulike måleoppdrag.
Kornstørrelsesfraksjoner (Sedimentfraksjoner)
Kornstørrelsesfraksjoner i sedimenter i øverste del av havbunnen.
Slaminnhold i sedimenter (Slaminnhold_Reg)
Kartlaget viser indikativ prosentandel av slam (silt + leire) i havbunnssedimentenes øvre del (øverste ca. 10 cm av sjøbunnen). Kartlaget er basert på NGUs regionale kornstørrelseskart (1:100 000 – 1:250 000) og framhever variasjonen i bunnsedimenters slaminnhold fra sted til sted. Slaminnhold er basert på en indikativ prosentverdi per kornstørrelsesklasse og er delt inn i fem klasser. Variasjoner rundt de veiledende verdiene bør forventes. Det er også inkludert en uspesifisert klasse som gjelder for mindre områder hvor det ikke er mulig å fastslå slaminnhold.
Sandinnhold i sedimenter (Sandinnhold_Reg)
Kartlaget viser indikativ prosentandel av sand i havbunnssedimentenes øvre del (øverste ca. 10 cm av sjøbunnen). Kartet er basert på NGUs regionale kornstørrelseskart (1:100 000 – 1:250 000) og framhever variasjonen i bunnsedimenters sandinnhold fra sted til sted. Sandinnhold er basert på en indikativ prosentverdi per kornstørrelsesklasse og er delt inn i fem klasser. Variasjoner rundt de veiledende verdiene bør forventes. Det er også inkludert en uspesifisert klasse som gjelder for mindre områder hvor det ikke er mulig å fastslå sandinnhold.
Grusinnhold i sedimenter (Grusinnhold_Reg)
Kartlaget viser indikativ prosentandel av grus i havbunnssedimentenes øvre del (øverste ca. 10 cm av sjøbunnen). Kartet er basert på NGUs regionale kornstørrelseskart (1:100 000 – 1:250 000) og framhever variasjonen i bunnsedimenters grusinnhold fra sted til sted. Grusinnhold er basert på en indikativ prosentverdi per kornstørrelsesklasse og er delt inn i fem klasser. Variasjoner rundt de veiledende verdiene bør forventes. Det er også inkludert en uspesifisert klasse som gjelder for mindre områder hvor det ikke er mulig å fastslå grusinnhold.
Innhold av stein og blokk i sedimenter (Steininnhold_Reg)
Fjell/harde sedimenter (Fjell_Reg)
Kartlaget viser i hvor stor grad fjell og harde sedimenter er til stede på havbunnen. Kartet er basert på NGUs regionale kornstørrelseskart (1:100 000 – 1:250 000) og fremhever variasjonen i tilstedeværelse av fjell/hard sedimenter fra sted til sted. Prosentandel av fjell/harde sedimenter er estimert av en indikativ verdi per sedimentkornstørrelsesklasse og er delt i tre klasser som viser tilstedeværelse, fravær eller flekkvis forekomst.
Miljøvariabler NiN 3.0 (NiNMiljovariabler)
Lokale miljøvariabler knyttet til Saltvannsbunnsystemer i Natur i Norge (NiN), v.3.0
Finmaterialinnhold i sedimenter (LM-FI) (NiN_FI_Reg)
Kartlaget viser finmaterialinnhold (slam) i marine bunnsedimenter. Finnmaterialinnhold er en lokal miljøgradient i NiN-systemet (LM-FI) som er viktig for kartlegging av naturtyper på saltvannsbunn. Kartlaget er basert på NGUs regionale kornstørrelseskart (1:100 000 – 1:250 000). LM-FI er delt inn i trinn definert i NiN v.3.0 og som er relevante for bunnsamfunnene. Det er også inkludert en uspesifisert klasse som gjelder for mindre områder hvor det ikke er mulig å fastslå finnmaterialinnhold.
Dominerende kornstørrelse (LM-DK) (NiN_DK_Reg)
Kartlaget viser den dominerende kornstørrelsen i sedimenter. Dominerende kornstørrelse er en lokal miljøfaktor i NiN-systemet (LM-DK) som er viktig for kartlegging av naturtyper på saltvannsbunn. Kartlaget er basert på NGUs regionale kornstørrelseskart (1:100 000 – 1:250 000). Klasseinndeling for LM-DK følger kategorier som er definert i NiN 3.0 og som er relevante for bunnsamfunnene. Noen klasser er slått sammen av praktiske hensyn relatert til kartleggingsmetodikk (LM-DK_AB) eller oversettelse av de opprinnelig kartlagte klasser (LM-DK_EFGY).
Sedimentmektighet (Sedimentmektighet)
Mektighet av av sedimentdekke over bergrunn (Kvartærmektighet) og sedimenter avsatt etter siste istid (Holocen mektighet).
Løsmassemektighet Oslofjord (LosmasseMektighet_Oslo)
Mektighet av sedimentdekke (løsmasser) over berggrunn i Oslofjorden, basert på høyoppløselig seismikk. Målingen i millisekunder er kalkulert til meter.
Kvartær mektighet (KvartaerMektighet)
Kartlaget viser den totale mektigheten av sedimenter som er avsatt på kontinentalmarginen sør og vest for Norge i Kvartær (de siste 2,6 millioner år). Mektigheten er angitt i millisekunder toveis gangtid (ms twt). 1 ms twt tilsvarer ca 1 m i kvartære sedimenter.
Holocen mektighet (HolocenMektighet)
Kartlaget viser mektigheten av den øverste delen av sedimentdekket, avsatt etter slutten av siste istid for ca 11000 - 12000 år siden.
Kvartær mektighet - koter (KvartaerMektighetKoter)
Mektighetskoter for kvartære sedimenter på norsk kontinentalmargin. Mektigheten er angitt i millisekunder toveis gangtid (ms twt). 1 ms twt tilsvarer ca 1 m i kvartære sedimenter.
Bunntype fra sjømåling (Bunntype)
Kartlaget presenterer flere tusen punkter med bunninformasjon (kornstørrelse og sedimenttype) i fjorder og kystnære områder.
Havområder (Havomrader_group)
Navn på hav og marine områder, som brukes ofte i forbindelse med maringeologisk kartlegging
Havområder (Havomrader)
Navn på marine områder, banker, grunner og dyp i norske havområder.
There are currently no notifications for the service, click the feed icon to subscribe.