Council of Tampere Region

Pirkanmaa GeoServer - Maankaytto ja liikenne

Pirkanmaan POSKI-hankkeen tuloksia kalliokiainestutkimuksista Pirkanmaan_historialliset_kylatontit_taajamaalueella_selvitysaineisto_2014 Pirkanmaan ekologinen verkosto 2014
Service health Now:
Interface
Web Service, OGC Web Map Service 1.3.0
Keywords
WFS, WMS, GEOSERVER
Fees
NONE
Access constraints
NONE
Supported languages
No INSPIRE Extended Capabilities (including service language support) given. See INSPIRE Technical Guidance - View Services for more information.
Data provider

Council of Tampere Region (unverified)

Contact information:

Ilpo Tammi

Council of Tampere Region

Work:
Kelloportinkatu 1B, 33101 Tampere, Finland

Email: 

Service metadata
No INSPIRE Extended Capabilities (including service metadata) given. See INSPIRE Technical Guidance - View Services for more information.

Ads by Google

Pirkanmaan liiton ylläpitämä aluetietopalvelun avoimien aineistojen paikkatietopalvelin (GeoServer)

Available map layers (40)

Pirkanmaan POSKI-hankkeen tuloksia kalliokiainestutkimuksista (Pirkanmaan POSKI-hankkeen tuloksia kalliokiainestutkimuksista)

Aineisto sisältää POSKI-hankkeessa tuotetut selvitysaineistot: • Pirkanmaan arvokkaiden kallioalueiden nykytilan selvitys -aineisto 2014 • Pirkanmaan arvokkaiden harjualueiden inventoinnin tarkistus -aineisto 2014 • Pirkanmaan luokitellut maaperän kiviainesvarannot -selvitysaineisto 2015 • Pirkanmaan luokitellut kalliokiviainesalueet -selvitysaineisto 2015

Pirkanmaan ekologinen verkosto 2014 (Pirkanmaan ekologinen verkosto 2014)

Pirkanmaan ekologinen verkosto -selvityksen (2014) lopputulos, johon lukeutuvat Pirkanmaan luonnon ydinalueet (maakunnalliset ja ydinkaupunkiseutu), luonnonsuojelualueet, maisema-alueet ja geologisesti arvokkaat harjualueet sekä näiden kaikkien väliset yhteydet (mukana layer ydinalueiden väliset yhteydet Tampereen ydinkaupunkiseudulla).

Pirkanmaan historialliset kylätontit taajama-alueella -selvitysaineisto 2014 (Pirkanmaan_historialliset_kylatontit_taajamaalueella_selvitysaineisto_2014)

Aineisto sisältää Pirkanmaan kylätonttien sijoittumista kartoittaneen selvityksen paikkatietoaineiston 1500-luvulla esiintyneistä kylistä. Inventoinnin toteutti Pirkanmaan liiton toimeksiannosta ProAgria Etelä-Suomi. Kylätonttien sijoittumista tarkasteltiin Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 taajama-alueiden suunnittelua ja suunnitelman vaikutusten arviointia varten. Tarkastelualueena on Pirkanmaan nykyinen (2014) taajama-alue, voimassa olevissa maakuntakaavoissa osoitetut taajaman laajenemisalueet ja muutosalueet sekä edellisten ympärille muodostettu 500 metrin levyinen bufferi. Selvitys tehtiin toimistotyönä, historiallisen karttamateriaalin sekä lähdekirjallisuuden perusteella. Kylätontit ovat aineistossa pistekohteina. Todellinen kylätontin alue on mahdollisesti paljon laajempi. Kylätontilla eli kylän tonttimaalla tarkoitetaan sitä aluetta, jossa talojen tontit asuin- ja talousrakennuksineen ovat sijainneet. Museoviraston ohjeiden (2012) mukaan historiallisen ajan kylätonteista vain autioituneet ja rakentamattomat tontit, tai niiden osat, ovat suojeltuja muinaisjäännöksiä. Karttojen perusteella paikannetut, mutta nykyisin käytössä olevat kylätontit ovat arkeologisia kulttuuriperintökohteita. Myös niiden alueelta voi löytyä muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä rakenteita tai kulttuurikerroksia.

Pirkanmaan maaseudun kulttuurimaisemat -selvitysaineisto 2016 (Pirkanmaan_maakunnallisesti_arv_kulttuurimaisemat_selvitysaineisto_2016)

Aineisto sisältää Pirkanmaan maaseudun kulttuurimaisemien selvityksessä tuotetun esityksen maakuntakaavan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaista maatalousalueista. Aineisto sisältää myös selvityksessä tunnistetut kulttuurimaisemien sisäiset rakennuskulttuurin ydinalueet. Nämä on esitetty tarkemmin selvitysraportin kohdekorteissa. Selvityksessä tarkastellaan Pirkanmaan asutus- ja viljelyhistoriaa 1500-luvun lopulta 1950-luvulle. Pirkanmaan liitto toteutti selvityksen maakuntakaavan 2040 erillisselvityksenä yhteistyössä Pro Agria Etelä-Suomi ry:n MKN maisemapalveluiden kanssa. Lähtötietoina käytettiin nykykartan päälle käännettyjä maakirja- ja isojakokarttoja, 1800-luvun pitäjänkarttoja sekä 1950-luvun peruskarttoja. Aineisto soveltuu yleispiirteiseen tarkasteluun. Kuntasuunnittelun tasolla, yleiskaavoissa ja muissa maaseudun suunnitelmissa ja hankkeissa käytettävää aineistoa on syytä tarkentaa.

Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt -selvitysaineisto 2016 (Pirkanmaan_maakunnallisesti_arv_rakennetut_kulttuuriymparistot_selvitysaineisto_2016)

Aineisto sisältää Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt -selvityksen inventointitiedot. Selvitys on Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 erillisselvitys. Selvitystä käytettiin maakuntakaavan 2040 valmistelussa maakunnallisesti arvokkaiden rakennettujen kulttuuriympäristöjen osoittamisessa. Rakennettu kulttuuriympäristö eli rakennusperintö sisältää laaja-alaisesti kaikkea, mikä liittyy maankäytön ja rakentamisen historiaan ja tapaan. Rakennettuna kulttuuriympäristönä tarkastellaan arvoalueita: suurista kaupunkikokonaisuuksista yksittäisiin rakennuksiin, rakennelmiin, pihoihin, puistoihin ja katuihin. Selvityksessä käsiteltiin rakennusperinnön kohteita 1500-luvulta 1960-luvulle, ja joissakin tapauksissa myös nuorempia kohteita. Myös taajamien maisemalliset arvot huomioitiin. Maakunnallisesti kiinnostavia rakennettuja kulttuuriympäristöjä tunnistettiin 97, joista uusia kohteita on noin kolmasosa. Suurin osa kohteista on laajoja alueita, jotka koostuvat eri osa-alueista ominaispiirteineen. Selvitys antaa lähtökohdat tarkemmille selvityksille siitä, millaisia ominaispiirteitä ja arvoja kunkin kohteen osalta tulee tarkemmin määritellä. Kuntasuunnittelussa tulee olla tiedossa, kuinka arvokkaalla alueella suunnittelu milloinkin tapahtuu. Selvityksessä tunnistettiin myös maakunnallisten arvoalueiden sisäiset ydinalueet. Nämä on esitetty selvitysraportin kohdekorteissa ja niistä on myös erillinen paikkatietoaineisto.

Maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet (Vk_mk_maisema_alueet)

Layer-Group type layer: Vk_mk_maisema_alueet

Pirkanmaan ampuma- ja moottoriurheiluradat–selvitysaineisto 2016 (Ampuma- ja moottoriurheiluradat 2016)

Aineisto sisältää Pirkanmaan ampuma- ja moottoriradat –selvityksen paikkatiedot. Selvitys on yksi Pirkanmaan maakuntakaava 2040 -taustaselvityksistä, jonka perusteella maakuntakaavassa osoitettiin toiminnaltaan ja vaikutuksiltaan maakunnallisesti ja seudullisesti merkittävät ampuma- ja moottoriurheilurata-alueet. Pääsääntöisesti ampuma- ja moottoriurheiluratoja koskevia merkintöjä ei ole aiemmissa Pirkanmaan maakuntakaavoissa esitetty puolustusvoimien ampumarata-alueita lukuun ottamatta. Ulkona sijaitsevat ampuma- ja moottoriradat voivat kuitenkin aiheuttaa ympäristölle hetkittäistä häiriötä ja ne vaativat laajahkoja ja tarkoitukseen soveltuvia alueita. Ratojen huomioon ottaminen maankäytön suunnittelussa on sen vuoksi tärkeää. Pirkanmaan ampuma ja moottoriratojen maakunnallinen kehittämis- ja ylläpitosuunnitelma on julkaistu sähköisessä muodossa osoitteessa https://tieto.pirkanmaa.fi/radat/

Pirkanmaan arvokkaiden harjualueiden inventoinnin tarkistus -aineisto 2014 (Arv_harjualueet_POSKI_selvitys_2014)

Arvokkaiden harjualueiden rajausten inventoinnin tarkistustyö on osa Pirkanmaalla vuosina 2012-2015 toteutettua pohjavesien suojelun ja kiviaineshuollon yhteensovittamishanketta (POSKI), joka on jatkoa osassa Pirkanmaata vuosina 1997-2000 toteutetulle POSKI-hankkeelle. Aineisto sisältää inventointityön yhteydessä läpikäytyjen arvokkaiden harjualueiden uudet rajaukset. Alueita on yhteensä 131 (8 valtakunnallisesti arvokasta, 34 maakunnallisesti arvokasta ja 89 paikallisesti arvokasta). Työssä tarkasteltiin aikaisemmissa inventoinneissa ilmenneitä ristiriitoja ja luotiin alueille uudet, yhtenäisiin kriteereihin perustuvat rajaukset. Pirkanmaan liitto sai POSKI-hankkeeseen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen myöntämänä rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hankkeen rahoitukseen osallistuivat lisäksi Pirkanmaan liitto, Geologian tutkimuskeskus, Kangasalan kunta, Lempäälän kunta, Nokian kaupunki, Pirkkalan kunta, Tampereen kaupunki ja Ylöjärven kaupunki. Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Pirkanmaan arvokkaiden kallioalueiden nykytilan selvitys -aineisto 2014 (Arv_kallioalueet_POSKI_selvitys_2014)

Pirkanmaan arvokkaiden kallioalueiden nykytilan selvitys tehtiin vuonna 2015 osana pohjavesien suojelun ja kiviaineshuollon yhteensovittamishanketta (POSKI). Aineisto sisältää selvityksen yhteydessä läpikäytyjen Pirkanmaan arvokkaiden kallioalueiden rajaukset. Selvityksen tavoitteena oli tarkistaa, ovatko Suomen ympäristökeskuksen 1990-luvulla inventoimien kallioalueiden arvot säilyneet ja paljonko arvokkaille kallioalueille on myönnetty maa-aineslain mukaisia kalliokiviaineksen ottamislupia. Tarkistus perustuu pääosin ilmakuvilta ja maastokartoilta tehtyihin havaintoihin. Selvitysraportissa esitetään alueet, joissa on tapahtunut maankäytön muutoksia. Pirkanmaan liitto sai POSKI-hankkeeseen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen myöntämänä rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). POSKI-hankkeen rahoitukseen osallistuivat lisäksi Pirkanmaan liitto, Geologian tutkimuskeskus, Kangasalan kunta, Lempäälän kunta, Nokian kaupunki, Pirkkalan kunta, Tampereen kaupunki ja Ylöjärven kaupunki. Valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaat (luokat 1–4) osoitetaan Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 arvokkaina geologisina muodostumina. Arvoluokkien 5 ja 6 kallioalueet ovat paikallisesti arvokkaita. Aineisto toimii päätöksenteon tukena maa-aineslain ja rakennuslain mukaisia ratkaisuja tehtäessä. Maa-aineslain mukaisia kalliokiviaineksen ottamislupia myönnettäessä arvokkaiden kallioalueiden maisemalliset ja luonnontieteelliset arvot on tunnettava ja ne on huomioitava alueiden maankäyttöä suunniteltaessa. Tarkemmat tiedot Pirkanmaan arvokkaat kallioalueista ovat saatavissa Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) inventointiraporteissa. Pirkanmaalla on yhteensä 154 valtakunnallisesti ja 151 paikallisesti arvokasta kallioaluekokonaisuutta. Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Arvokkaat_harjualueet_2014 (Arvokkaat_harjualueet_2014)

Geologisesti arvokkaat harjualueet (valtakunnalliset ja maakunnalliset) 2014, jotka kuuluvat Pirkanmaan ekologiseen verkostoon 2014.

Arvokkaat_maisema_alueet_2013 (Arvokkaat_maisema_alueet_2013)

Arvokkaat maisema-alueet 2013 (maakunnalliset ja valtakunnallisiksi esitetyt), jotka kuuluvat Pirkanmaan ekologiseen verkostoon 2014.

Autoliikennealue koko suomi (Autoliikennealue_koko_suomi)

Autoliikennealue_koko_suomi

Hakevoimalat (Hakevoimalat)

''Hakelämpölaitokset'' on Pirkanmaan liiton vuosien 2018 - 2019 aikana päivittämä aineisto Pirkanmaalla toimivista, pääasiassa puuhaketta raaka-aineenaan käyttävistä voimaloista. Aineistoon on sisällytetty kaikki yli 1 MW (KPA) voimalat sekä vielä rakentumaton Kangasalan keskustan voimala. Tampereen Naistenlahden osalta 200 MW sisältää tulevan kattilainvestoinnin. Aineiston pohjana on toiminut Metsäkeskuksen kokoama aineisto hakelaitoksista. Aineiston on Pirkanmaan liitossa laatinut suunnitteluinsinööri Iris Havola.

Hiljaiset alueet -selvitysaineisto 2014 (Hiljaiset_alueet)

Pirkanmaan hiljaiset alueet vuonna 2014. Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Hyvät ja yhtenäiset peltoalueet -selvitysaineisto 2014 (Hyvat_yhtenaiset_peltoalueet)

Hyvät ja yhtenäiset peltoalueet -selvitys valmistui 2014. Selvitys tehtiin vuonna 2014 osana maakuntakaavan 2040 valmistelua. Selvityksessä määritellyt peltoalueet perustuvat pellon muodon ja koon tarkasteluihin. Lisäksi tarkasteltiin peltoalueiden salaojitustilannetta ja pintamaalajitietoa. Hyvien ja yhtenäisten peltoalueiden perusteena olivat vähintään 10 ha peltolohkot enintään 300 metrin etäisyydellä toisistaan ja peltolohkoista muodostuva vähintään 100 hehtaarin peltokokonaisuus. Selvityksen perusteella hyviä ja yhtenäisiä peltoalueita on Pirkanmaalla 203 ja ne vastaavat 76 % maakunnan kokonaispeltoalueesta. Aineisto soveltuu esimerkiksi yleispiirteisiin maankäytön suunnittelutehtäviin. Yksityiskohtaisia kysymyksiä ratkaistaessa on tarpeen hyödyntää ohessa tarkempia aineistoja. Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Joukkoliikenteen vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti Pirkanmaalla –selvitysaineisto 2015 (Jl_vaihtopaikat_ja_liityntapysakointi_PL2015)

Aineisto sisältää Pirkanmaan liityntäpysäköinnin kehittämisselvityksessä vuonna 2015 tuotetun tavoitetilaesityksen keskeisten liityntäpysäköinnin ja vaihtopaikkojen sijainneista vuonna 2040. Selvityksessä tarkasteltiin Pirkanmaan liityntäpysäköinnin nykytilaa sekä arvioitiin liityntäpysäköinnin vaikutuksia liikennejärjestelmän toimintaan. Työ valmisteltiin yhteistyössä Pirkanmaan liiton, viranomaisten ja sidosryhmien kanssa. Pirkanmaan liityntäpysäköintikohteet jaettiin kolmeen erilaiseen aluetyyppiin riippuen alueen asemasta suhteessa liikennejärjestelmän tavoitetilaan. A-tyypin alueet ovat seudullisesti merkittäviä, lähinnä raideliikenteeseen liittyviä kohteita. B-tyypin alueet ovat paikallisesti merkittäviä kohteita. C-tyypin alueet ovat pienehköjä bussiliikenteeseen liittyviä maantieverkon kohteita. Työssä on myös esitys maakunnan keskeisten joukkoliikenteen vaihtopaikkojen (V) sijainneista. Vuoden 2040 tavoitetilanteessa Pirkanmaalla on noin 100 liityntäpysäköintialuetta, joissa on yhteensä noin 4 000 liityntäpysäköintipaikkaa. Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 esitettiin tämän selvityksen perusteella seudullisesti merkittävimmät liityntäpysäköintikohteet ja joukkoliikenteen vaihtopaikat. Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Jyrkat_tieosuudet_2020 (Jyrkat_tieosuudet_2020)

Luonnonvaraterminaalit sovellusta varten. Irroitettu digiroad aineistosta 17.02.2020.

Luonnonsuojelualueet_2012_2013 (Luonnonsuojelualueet_2012_2013)

Luonnonsuojelualueet vuosilta 2012-2013 (sis. Natura 2000-alueet ja valtion omistamat luonnonsuojelualueet), jotka kuuluvat Pirkanmaan ekologiseen verkostoon 2014.

Luonnonvaraterminaalit (Luonnonvaraterminaalit)

Käytetään luonnonterminaalit sovellukesssa. Älä käytä muualla.

Maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet -selvitysaineisto 2013 (MK_arv_maisemaalueet_selvitys2013)

Aineisto sisältää Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointitiedot. Inventointi tehtiin Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 valmistelun yhteydessä. Selvityksestä vastasi Pirkanmaan liitto ja inventoinnin toteutti ProAgria Etelä-Suomi. Selvitysraportin inventointilomakkeissa ja liitekartoissa esitetään maisema-alueen luontoarvot, rakennuskannan ikä ja maankäyttö. Inventoinnin tavoitteena oli kartoittaa kattavasti Pirkanmaan maakunnalle tyypilliset ja ominaiset maisemalliset piirteet. Arvokkaat maisemakokonaisuudet ovat yhtenäisiä, pinta-alaltaan suuria, maisemakuvaltaan ehjiä ja sopusointuisia sekä usein vaihtelevia alueita. Maisema-alueet kuvastavat maakunnan erikoislaatua ja kertovat maakunnan kulttuuri- ja luonnonhistoriasta. Maakunnallisten maisema-alueiden inventoinnissa tarkistettiin aluevalikoima, arvoluokka sekä rajaukset vastaamaan uudistuneita maisemanhoidon toteuttamis- ja ohjausjärjestelmiä. Inventoinneissa keskityttiin maaseudun kulttuurimaisemiin, erityisesti viljelymaisemiin ja muihin alkutuotannon synnyttämiin maisemiin. Kaupunkien tarkastelu rajattiin pois. Rakennettua ympäristöä edustavia kohteita on selvitetty erillisessä inventoinnissa ja maakuntakaavan selvityksessä. Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Maa_aines_louhos_koko_suomi (Maa_aines_louhos_koko_suomi)

Maaaines louhos.

Maa_aineksenottoalue_karkea_kivennaisaines_koko_suomi (Maaaineksenottoalue karkea kivennaisaines koko suomi)

Maa_aineksenottoalue_karkea_kivennaisaines koko suomi.

Tampereen kaupunkiseudun maanvastaanotto- ja kierrätysalueet –selvitysaineisto 2015 (Maanvastaanotto_ja_kierratysalueet_POSKI_selvitys_2015)

Aineisto kattaa Pirkanmaan POSKI-hankkeen (2012-2015) yhteydessä tuotetun maanvastaanotto- ja kierrätysalueita koskevan paikkatietoaineiston. Uusien maanvastaanotto- ja kierrätysalueiden tarve Tampereen kaupunkiseudulla nousi esille POSKI-hankkeessa laaditun Luonnonkiviainesten ja niitä korvaavien uusiomateriaalien käyttö Pirkanmaalla -selvityksen yhteydessä. Selvityksessä arvioitiin kahdentoista alueen soveltumista maanvastaanotto- ja kierrätystoimintaan ympäristövaikutusten sekä teknis-taloudellisesta näkökulmasta. Toimintaan soveltuvia alueita kartoitettiin Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen ja Ylöjärven alueilta yhteistyössä kuntien teknisen toimen kanssa. Lisäksi vuonna 2016 valmistuneessa lisäselvityksessä kartoitettiin neljän uuden alueen soveltumista tähän toimintaan Lempäälän, Sastamalan ja Tampereen alueilla. Selvitysalueista laadittiin kohdekortit, joihin kirjattiin alueiden perustiedot ja vaikutusten arvioinnit. Alueille mahdollisesti sijoitettavista massamääristä esitettiin karkeat arviot, joiden perusteella arvioitiin lähinnä alueen riittävyyttä. Selvitysalueilla tehtiin luonto- ja maisemakartoitukset toukokuussa 2015. Selvityksen perusteella Pirkanmaan maakuntakaavaan 2040 varattiin alueita maanvastaanotto- ja kierrätystoimintaan. Alueiden toteutuminen seudullisina maanvastaanotto- ja kierrätysalueina riippuu maanomistajista ja alan toimijoista. Aineiston tuottamisesta ovat vastanneet Pirkanmaan liitto ja Geologian tutkimuskeskus. Pirkanmaan liitto sai POSKI-hankkeeseen rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Paikkatietoaineisto ja siihen liittyvät luokitukset on tuotettu maakuntakaavan laadinnan näkökulmasta ja siihen liittyvällä tarkkuudella. Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Merkittävät kiinteiden muinaisjäännöskeskittymät Pirkanmaalla -selvitysaineisto 2016 (Merkittavat_muinaisjaannoskeskittymat_2016)

Aineisto sisältää selvityksen paikkatiedot. Selvityksessä tunnistettiin Pirkanmaan kiinteiden muinaisjäännösten merkittävimpiä keskittymiä. Selvitys on yksi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 erillisselvityksistä ja siitä vastasi Pirkanmaan liitto. Työhön pyydettiin kommentteja Pirkanmaan maakuntamuseolta. Maakuntakaavan yleispiirteisyydestä ja karttateknisistä syistä johtuen maakuntakaavaan merkitään ainoastaan valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävät kiinteät muinaisjäännökset (Museovirasto 2013). Yhtenäisiä kriteereitä esimerkiksi valtakunnallisesti merkittävien muinaisjäännösten tunnistamiseksi ei kuitenkaan ole. Merkittävyyttä ei voi arvioida määrittelemättä kontekstia ja alueellista tasoa. Kohteiden merkittävyyttä selvitettiinkin niiden spatiaalisen sijoittumisen kautta, täydennettynä muinaisjäännösten olemassa olevilla laadullisilla taustatiedoilla. Selvityksessä tarkastellut kohteet perustuvat Museoviraston ylläpitämästä muinaisjäännösrekisteristä 30.9.2015 irrotettuun aineistoon. Näiden lisäksi tarkastelussa on huomioitu Pirkanmaan maakuntamuseon Siiri-tietojärjestelmän muinaisjäännösaineistot 9.11.2015 tilanteen mukaan. Selvitysaineisto ei ole yhtenevä maakuntakaavan 2040 merkintöjen kanssa.

Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kiviaineksenoton kannalta tärkeät alueet POSKI-selvityksen tiedoilla 2017 (Mkk2040_EOk_alueet_POSKI_kalliokiviainesselvityksen_tiedoilla)

Aineisto kattaa Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 esitetyt kiviaineshuollon kannalta tärkeät alueet (EOk) sekä niitä koskevat lisätiedot, jotka tuotettiin Pirkanmaan POSKI-hankkeen (2012-2015) yhteydessä. Paikkatietoaineisto ja siihen liittyvät luokitukset on tuotettu maakuntakaavan laadinnan näkökulmasta ja siihen liittyvällä tarkkuudella. Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 EOk-alueet ovat kiviaineksen ottamiseen soveltuvaksi luokiteltuja aluekokonaisuuksia. Soveltuvuusluokittelun termistö (soveltuva/ soveltumaton) perustuu POSKI-hankkeissa valtakunnallisesti noudatettuihin termeihin. Maakuntakaavassa olevat aluerajaukset ovat mittakaavasta johtuen hieman pyöristettyjä/yleistettyjä suhteessa alkuperäiseen selvitysaineistoon. Muutamia alun perin ottamiseen soveltuvia alueita on poistettu kaavasta kaavaprosessin aikana ja muutaman alueen rajauksiin on kaavassa tehty muutoksia. POSKI-hankkeessa käytettyjä menetelmiä on kuvattu tarkemmin hankkeen yhteydessä laadituissa raporteissa ja selvityksissä. POSKI-hankkeen loppuraportti Pirkanmaan liitto sai POSKI-hankkeeseen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen myöntämänä rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). POSKI-hankkeen rahoitukseen osallistuivat lisäksi Pirkanmaan liitto, Geologian tutkimuskeskus, Kangasalan kunta, Lempäälän kunta, Nokian kaupunki, Pirkkalan kunta, Tampereen kaupunki ja Ylöjärven kaupunki. Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Pidike_ikaihmiset_2020 (Pidike_ikaihmiset_2020)

Pirkanmaan digituen ikäihmisten sijainti maakunnan alueella. Käytetään Pidike karttasovelluksessa.

Pirkanmaan ekosysteemipalvelut -selvitysaineisto 2015 (Pirkanmaan_ekosysteemipalvelut)

Pirkanmaan ekosysteemipalvelut -hankkeen (Pirkanmaan liitto 2015) paikkatietoanalyysien tulokset yhteen tiedostoon yhdisteltynä. Hankkeessa tunnistettiin Pirkanmaan luonnon ekosysteemien tuottamia ekosysteemipalveluita, niiden sijaintia ja tuotantopotentiaalia. Paikkatietoaineisto kuvaa ekosysteemipalveluiden yhdessä muodostamaa tuotantopotentiaalia sekä taloudellista arvoa. Hankkeessa selvitettiin myös erillisten ekosysteemipalveluryhmien, kuten säätely- ja ylläpitopalveluiden, tuotantopotentiaalia. Selvityksessä määritellyt ekosysteemipalvelut perustuvat CICES-luokitukseen (Common International Classification of Ecosystem Services, 2013). Ekosysteemipalveluiden tunnistamisen menetelminä käytettiin mm. joukkouttamalla hankittua tietoa asukkailta, tiedon louhintaa sosiaalisesta mediasta sekä paikkatietoaineistoihin perustuvaa aineistotarkastelua. Hankkeen tulokset raportoitiin selvityksessä ja esitettiin paikkatietomuodossa. Selvitysaineisto soveltuu erilaisiin käyttötarkoituksiin, esimerkiksi yritystoiminnan kehittämiseen sekä tutkimus- ja viranomaistyöhön. Selvitysaineisto tuo tietoa myös luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeistä alueista. Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Pirkanmaan luokitellut kalliokiviainesalueet -selvitysaineisto 2015 (Pirkanmaan_luok_kalliokiviainesalueet)

Aineisto sisältää Pirkanmaan POSKI-hankkeen (2012-2015) yhteydessä tuotetun, kalliokiviainesvaroja koskevan paikkatietoaineiston. Paikkatietoaineisto ja siihen liittyvät luokitukset on tuotettu maakuntakaavan laadinnan näkökulmasta ja siihen liittyvällä tarkkuudella. Aineiston tuottamisesta ovat vastanneet Pirkanmaan liitto ja Geologian tutkimuskeskus. Pirkanmaan liitto sai POSKI-hankkeeseen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen myöntämänä rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Aineisto käsittää hankkeen yhteydessä kalliokiviainesten ottamiseen soveltuvaksi (M-luokka) ja soveltumattomaksi (E-luokka) luokitellut alueet sekä niihin liittyviä lisätietoja. Soveltuvuusluokittelun termistö (soveltuva/ soveltumaton) perustuu POSKI-hankkeissa valtakunnallisesti noudatettuihin termeihin. Soveltumattomiksi on kirjattu sellaiset alueet/ osa-alueet, joilla on todettu olevan vähintään paikallisia luonto- ja/ tai maisema-arvoja ja joita ei siitä syystä voida pitää kohteina, joihin ottamistoimintaa halutaan erityisesti suunnata. Valikoidut, ottamiseen soveltuvaksi luokitellut aluekokonaisuudet on osoitettu Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 kiviainesten ottamisalueina (EOk). Kaavassa osoitettuihin alueisiin nähden tämä aineisto sisältää alkuperäiset, tarkemmat rajaukset. Maakuntakaavassa vastaavat alueet on esitetty mittakaavasta johtuen hieman pyöristettyinä/yleistettyinä. Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Pirkanmaan_luonnon_ydinalueet_2014 (Pirkanmaan_luonnon_ydinalueet_2014)

Pirkanmaan ekologinen verkosto -selvityksessä selvitettiin vuonna 2014 maakunnan merkittävimmät luonnon monimuotoisuuden ydinalueet ja niiden väliset yhteydet.

Pirkanmaan_luonnonsuojelualueet_2016 (Pirkanmaan_luonnonsuojelualueet_2016)

Pirkanmaan luonnonsuojelualueet 2016 sisältää Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 osoitetut luonnonsuojelualueet (2-10 ha ja yli 10 ha) ja lisäksi alle 2 ha luonnonsuojelualueet, joita ei esitetä Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040. Kohteet ovat aluemuotoisia.

Pirkanmaan_puuterminaalit_2019 (Pirkanmaan_puuterminaalit_2019)

Pirkanmaan puuterminaalit -selvitysaineisto 2014 (Pirkanmaan_puuterminaalit_selvitysaineisto2014)

Aineisto sisältää Pirkanmaan puuterminaalit –selvityksen tiedot aines- ja energiapuun terminaalikäyttöön soveltuvista alueista. Selvitys valmisteltiin yhteistyössä Pirkanmaan liiton ja Suomen metsäkeskuksen Pirkanmaan alueyksikön kanssa. Selvitys on yksi Pirkanmaan maakuntakaava 2040 -taustaselvityksistä, jolla pyritään vastaamaan aines- ja energiapuun logistisiin tarpeisiin varaamalla riittävästi terminaalitoimintaan soveltuvia suuria maa-alueita. Puun käytön lisääntymisestä johtuen myös puun varastointitarve on kasvanut. Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 esitettiin tämän selvityksen perusteella maakunnallisesti ja seudullisesti merkittävät aines- ja energiapuuterminaalit. Paikkatietoaineistoon ja sen laadintaan liittyvät ja selvitykset: Pirkanmaan puuterminaalit -selvitys 2014 Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Pirkanmaan_sivukivi_alueet (Pirkanmaan_sivukivi_alueet)

Käytetään SiKi sovelluksessa. Älä poista

Terminaalit_varastoalueet_koko_suomi (Terminaalit_varastoalueet_koko_suomi)

Pyydä tähän kuvaus Irikseltä. Metsäkeskuksen aineistot

Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet -selvitysaineisto 2014 (VK_arv_maisemaalueet_selvitys2014)

Aineisto sisältää Pirkanmaan valtakunnallisesti arvokkaiksi esitetyt, maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointitiedot. Pirkanmaan valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventoinnista vastasi Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus vuosina 2012-2013. Inventointi toteutettiin osana ympäristöministeriön valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitys- ja täydennysinventointia. Inventointituloksista koostettiin uusi ehdotus valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi. Inventoinnissa tarkistettiin aluevalikoima, arvoluokka sekä rajaukset vastaamaan uudistuneita maisemanhoidon toteuttamis- ja ohjausjärjestelmiä. Inventoinnissa keskityttiin maaseudun kulttuurimaisemiin, erityisesti viljelymaisemiin ja muihin alkutuotannon synnyttämiin maisemiin. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueiden arvo perustuu monimuotoiseen kulttuurivaikutteiseen luontoon, hoidettuun viljelymaisemaan ja perinteiseen rakennuskantaan. Maankäyttö- ja rakennuslaissa olevat valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet edellyttävät, että arvokkaat maisema-alueet otetaan huomioon alueiden käytössä. Ne tulee muun muassa sisällyttää maakuntakaavoihin. Selvitys koostuu raportista, inventointilomakkeista ja erillisistä liitekartoista, joissa on merkitty luontoarvot, rakennuskannan ikä ja maankäyttö. Lisätietoja aineistosta saatavissa paikkatietohakemistosta.

Ydinkaupunkiseudun_ydinalueiden_valiset_yhteydet_2014 (Ydinkaupunkiseudun_ydinalueiden_valiset_yhteydet_2014)

Tampereen ydinkaupunkiseudun luonnon ydinalueiden väliset yhteydet Pirkanmaan ekologinen verkosto -selvityksessä 2014.

kunnat2018 (kunnat2018)

Pidike toimipaikat (pidike_toimipaikat)

Pirkanmaan digitukihankeen toimipisteet. Hankkeen tarkoituksena on edistää digituen tarjontaa ja saavutettavuutta Pirkanmaalla, sekä laajemmin rakentaa Pirkanmaasta toimiva osa valtakunnallista digituen verkostoa. Hankkeessa kehitetään myös Pirkanmaan digitukea tarjoavien organisaatioiden välistä viestintää siten, että asiakkaille pystytään tarjoamaan tukea aiempaa sujuvammin ja yhtenäisemmin. Keskinäisen vuorovaikutuksen lisäämisen keinoja ovat esimerkiksi pikaviestialustan käyttöönotto, ryhmäyttävät kokoontumiset sekä yhteystietojen jako. Hankkeessa kerätään voimavaroja ja tietoa, ja näin varaudutaan etukäteen mahdolliseen digituen alueellisen koordinoinnin tehtävään, joka maakuntaliitoille saatetaan tulevaisuudessa osoittaa. Ennakkoon rakennettu verkosto hillitsee aineellisten ja aineettomien resurssien tarvetta myöhemmin, jos alueellisen digitukiverkoston koordinaatiosta tulee maakuntaliittojen pysyvä ja lakisääteinen tehtävä.

sivukivi_demo (sivukivi_demo)

Älä käytä tätä. Tämä taso on ainoastaan tarkoittetu sivukiviaines sovelluksen demoamiseen. Kattavampi aineisto on tekeillä.

ykr250m (ykr250m)

Selitteet: 1 Sisempi kaupunkialue 2 Ulompi kaupunkialue 3 Maaseudun paikalliskeskukset 4 Kaupungin kehysalue 5 Kaupungin läheinen maaseutu 6 Ydinmaaseutu 7 Harvaan asuttu maaseutu 1 Keskustan jalankulkuvyöhyke 2 Keskustan reunavyöhyke 3 Intensiivinen joukkoliikennevyöhyke 4 Joukkoliikennevyöhyke 5 Autovyöhyke 10 Alakeskuksen jalankulkuvyöhyke 11 Alakeskuksen jalankulkuvyöhyke/joukkoliikenne 12 Alakeskuksen jalankulkuvyöhyke/intensiivinen joukkoliikenne 40 Keskustan reunavyöhyke / joukkoliikenne 41 Keskustan reunavyöhyke / intensiivinen joukkoliikenne

There are currently no notifications for the service, click the feed icon to subscribe.